Emekli'nin maaş farkı sigara ve içkiden

Haber Giriş : 04 Ocak 2010 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılbaşı zam paketinin içerisinde sadece içki vergisi sürpriz oldu.Yeni yılın başından itibaren akaryakıttan harçlara kadar adeta iğneden ipliğe yapılan vergi zamlarında ince bir ayrıntı ortaya çıktı. Yılın son günü açıklanan büyük zam paketinin içerisindeki tek sürpriz olan içki zammına, emekli maaşlarına yapılacak ilave artışın bir bölümünün finanse edilmesi için son anda karar verildiği belirtiliyor. 2010 bütçe hedeflerine göre, bu yıl petrol ve doğalgazda yüzde 26.1 motorlu taşıtlarda yüzde 60.8, sigarada yüzde 41.5 ve dayanıklı tüketim mallarında da yüzde 33 oranında ÖTV artışı hedeflendi. Vergi gelirlerindeki bu artışın önemli bölümü vergi zammından geri kalanı da ekonomideki büyümeden karşılanacaktı. Bütçedeki ÖTV tablosu içerisinde vergisi arttırılmayacak tek kalem ise alkollü içkiler belirlendi. Maliye, alkollü içkilerde vergi geliri artışını yüzde 6.8'de tutarak içkinin vergisini artırmayacağını ilan etti.

SÜRPRİZ ARTIŞ

Ancak hükümet, sürpriz bir kararla zam paketinin içerisine içkiyi de dahil etti. İçkinin vergisinde yapılan artış ise yüzde 10 ila yüzde 34 arasında belirlendi. Yeni zam paketine göre ÖTV tutarları birada 11 kuruş, şampanyada 1 lira15 kuruş, rakıda 3,6 lira, cin ve votkada 4'er lira, viski ve benzeri yüksek alkollü içkilerde de 6 lira zamlandı.

400 MİLYON EK GELİR

Büyük zam paketine alkollü içkilerin de eklenmesi nedeniyle devlet bütçesine hiç hesapta olmayan yaklaşık 400 milyon TL ek gelir sağlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yarın açıklayacağı ve yüzde 10 ila yüzde 19 oranına ulaşması beklenen emekli maaşlarına yapılacak ek zammın faturası ise 3 ila 3,5 milyar TL olarak hesaplanıyor. Buna göre, emekli zammının yaklaşık yüzde 10-12'si son anda karar verilen içki zamlarıyla karşılanmış olacak.

HABER: Erdoğan SÜZER / BUGÜN


Emekli zammını tiryaki ve sürücü finanse edecek

Emekli maaşı ve işçi ücretlerindeki iyileştirmeler için gereken 5 milyarlık kaynak sigara ve akaryakıt artışından karşılanacak. Hükümet düşük zam yapmak isterken iyileştirmeler nedeniyle oran yüksek tutuldu

Geçen yılın son günlerinde sigara ve akaryakıta gelen yüksek oranlı zamların arkasındaki neden ortaya çıktı. Hükümet, düşük emekli ve işçi maaşlarını iyileştirmek istediği için aslında düşük olması planlanan akaryakıt zammı yüksek tutuldu. Yılın son gününde yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi ile birlikte benzinin vergisi 20 kuruş, motorinin vergisi 15 kuruş, LPG'nin vergisi ise 18 kuruş arttı.

10-15 KURUŞ DİYE BELİRLENMİŞTİ

Söz konusu oranların, ekonomi yönetiminde de tartışmalara neden olduğu bildirildi. Bu nedenle zam oranlarının ilk etapta düşük tutulduğu kaydedildi. Örneğin, benzindeki verginin 10-15 kuruş civarında artırılması öngörülüyordu. Ancak emeklilere ek iyileştirme yapılmasına ilişkin düzenleme ile özelleştirme mağduru olarak nitelendirilen 4/C'li işçilere yapılacak ek zam, ek kaynak ihtiyacının ortaya çıkmasına neden oldu. Söz konusu iki düzenlemenin maliyetinin yaklaşık 5 milyar lira olduğu kaydedildi. Dolaysıyla, emekli ve 4/C'li işçilere yapılacak zamların karşılanması için, vergi artışlarının yüksek tutulduğu belirtildi.

IMF DE KARARDAN MEMNUN

Öte yandan, yılın son gününde yapılan zamların, IMF tarafından da olumlu karşılandığı stand-by anlaşması ile ilgili pürüzlerin aşılmasında da zamların etkili olduğu kaydedildi. Emeklilere ve 4/C'lilere yapılacak zamlar için, ek kaynak bulunmasını da IMF'nin talep ettiği vurgulandı.

? HÜSEYİN ÖZAY STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber